Mõlemad riigid paigutasid oma väed Türgi-Süüria piirile pärast seda, kui USA president Donald Trump otsustas oma sõdurid piirkonnast ära kutsuda. Viimase otsuse järel alustas Türgi kohe ka sõjalist rünnakut kurdi võitlejate vastu, vahendab uudistekanal BBC.

Värske kokkuleppe kohaselt hakkavad Venemaa ja Türgi „turvatsooni“ ühiselt patrullima, muutes sellega piirkonnas võimude dünaamikat. Omavaheline tehing sõlmiti vahetult enne relvarahu lõppemist kurdidest võitlejate ja Türgi vägede vahel, mida vahendas nädala eest USA.

Taanduvatele kurdidele anti veel 150 tundi, jõudmaks piirist 32 kilomeetri kaugusele.

Lepe jagab sõjalise kontrolli piirkonnas Venemaa ja Türgi vahel, täites võimuvaakumi, mis jäi sinna USA ootamatust lahkumisest.

Venemaa andis Türgile rohelise tule operatsiooni jätkata, kõrvaldades konflikti kahe riigi vahel. Ankara loodab kurdidest vabaneda alal, mis jääb Ras al-Aini ja Tal Abyadini linnade vahele.

Venemaa ja Türgi ühisavalduses öeldakse, et kurdide väed „eemaldatakse“ ka Manbij ja Tal Rifat linnadest – hoolimata sellest, et kumbki neist ei jää türklaste läbiviidava operatsiooni piiridesse.