Jaapani peaminister Yoshiro Mori ja Vene president Vladimir Putin ei kaotanud hoolimata teisipäevase viimase kohtumise ebaõnnestumisest entusiastlikku ilmet ning rõhutasid, et kõikidel muudel aladel on suhted paranenud.

"Otsustasime jätkata arutelu, et allkrijastada rahulepe nelja saare kuuluvuse lahendamiseks," teatas Mori ajakirjanikele, lisades, et tähtaega määratud pole.

Kuriili saarte üle jätkuv vaidlus on ainus rahulepet takistav tegur. Nõukogude väed vallutasid Jaapani suurima saare Hokkaido lähistel asuvad Kuriilid 1945. aastal sõja lõpupäevil.

Saarte majanduslik väärtus on väike ja strateegiline tähtsus vaieldav. Venemaa kardab loovutamisest tulenevat šovinistide rünnakut, Jaapani jaoks on aga tegemist rahvusliku uhkuse küsimusega.

Eksprdid hindavad lootusetuks rahuleppe saavutamist 2000. aasta lõpuks, nagu varem kokku lepitud.

Putin märkis Tokyos, et oluline pole tähtaeg, vaid poolte hea tahe konflikt lahendada. "Nii Venemaal kui Jaapanil on see hea tahe," sõnas Putin.

"Meie kahepoolsetes suhetes pole muid propbleeme peale territoriaalküsimuse," kinnitas ka Mori.

Putin üritas visiidi käigus Kuriilide teemat vältida ning keskenduda rohkem majandussuhetele ning kaubandusele.

Kaks liidrit allkrijastasid rea dokumente, milles lubatakse tihedamat majanduskoostööd, sealhulgas Venemaa maagaasi viimist Jaapanisse ja transporditingimuste parandamist Siberis ning Venemaa Kaug-Idas.

Putin kutsus ka Jaapani ärimeeste eliitklubi Keidanren suurendama investeeringuid ning lubas nende tööd kergendada.

"Meie kohus on kõrvaldada kõik tõkked kaubavahetuses Venemaaga," sõnas ta ärimeestega peetud lõunal, rõhutades kolme aasta taguse majanduskriisi taandumist, maksude vähenemist ja võitlust äriseaduste rikkumisega.

Vene-Jaapani kaubavahetus ulatus mullu 5 miljardi dollarini, samas kui näiteks Jaapan ja Hiina vahetasid kaupu 60 miljardi eest.

Muuhulgas teatas Putin visiidi käigus ka, et toetab Jaapani saamist ÜRO Julgeolekunõukogu alaliseks liikmeks.

Teisipäeval enne sõitu New Yorki ÜRO tippkohtumisele plaanib Putin muuhulgas külastada judokooli ning kohtuda parlamendiliikmetega.