Õppustel osalevad koordineeritult nii õhu-, maa-, kui merejõud, neljapäeval algavad manöövrid leiavad aset kahe riigi piiril Vladivostoki linna lähedal, Kollasel merel ja Shandongi provintsis, teatab Washington Post.

Ekspertide sõnul üritavad mõlemad riigid näidata USA-le, kellel on Kesk-Aasias sõjaväebaasid, oma võimet teha tihedat sõjalist koostööd. Moskvas tegutsev julgeolekuanalüütik Aleksander Golts ütles, et kahe riigi ühismanöövrid üritavad jäljendada USA ja Taiwani vahel peetavaid ühisõppuseid. „Hiina laiendab regioonis oma sõjalist kohalolekut, Venemaa jaoks on eelkõige tegu relvamüügiga,” ütles Golts.

Venemaa on huvitatud tuumaallveelaevade ja strateegiliste pommitajate müügist Hiinale.

Õppuste nimeks on „Rahumissioon 2005”, osa võtab sellest umbes 10 000 sõjaväelast. Õppuste legendi kohaselt minnakse appi kolmandale riigile, kus terroristide tegevuse tagajärjel on seaduslik kord kukutatud.

Hiina ametliku infoagentuuri teatel aitabki õppus „tugevdada kahe riigi relvajõudude võimekust võita rahvusvahelist terrorismi, ekstremismi ja separatismi.”

Sõna „separatism” on teinud ärevaks Taiwani, keda Hiina peab mässuliseks provintsiks. Taiwan kardab, et Hiina kallaletungi korral võib Hiina üritada saada sellele Moskva toetust.

Vene pool on Taiwani küsimuses üritanud hoida madalat profiili, Vene kaitseministeerium lükkas tagasi Hiina poole algse ettepaneku pidada ühisõppused Taiwanile palju lähemal.

Kahe riigi julgeolekuhuvid ühtivad Kesk-Aasias, kus peale 11. septembri rünnakuid ja Afganistani sõda on mitmed USA baasid.

Õppused algavad Vene õhu- ja meredessandi maandamisega Hiinas Shandongi poolsaarel, edasi tungivad Vene ja Hiina väed sisemaa poole. Õppuse hilisemas faasis saadavad Venelased välja strateegilised pommitaja, mis on võimelised kandma tuumapommi. Muu hulgas kavatsetakse pommitada rakettidega merel olevaid sihtmärke.

„Paneb mõtlema, kui see on rahuvalve operatsioon, mida teevad seal strateegilised pommitajad?” ütles Golts.

Õppuste korraldajate sõnul on nende ülesandeks takistada „mõne teise riigi alustel läheneda alale, kus toimub rahuvalve operatsioon”.