"See otsus ei tugevda kahe riigi vahelisi strateegilisi partnerlussidemeid, vaid põhjustab neile suurt kahju," teatas Venemaa välisministeerium täna oma kodulehel avaldatud teates.

Hatlonski oblasti kohus Tadžikistanis mõistis täna kaheksaks ja pooleks aastaks vangi Eesti lenduri Aleksei Rudenko ja Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši, keda süüdistati salakaubaveos ja riigipiiri rikkumises.

Riiklik süüdistaja nõudis Vene lennukompanii Rolkan Investments Ltd kahele lendurile 13 aasta pikkust vangistust. Maksimaalne karistus oleks antud kuritegude eest olnud Tadžikistani seaduste kohaselt 15 aastat, vahendab Interfax.

Tadžikistani võimud süüdistasid venelasest lendurit Vladimir Sadovnitšit ja tema Eesti kodanikust kolleegi Aleksei Rudenkot piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos. Süüdimõistmisel võib neid ähvardada 15-aastane vangistus.

Rudenko kinnitas oma viimases sõnas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel ning palus kohut ta õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines ka Sadovnitši.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasud Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.