“Täna on emotsioonid viimse piirini üles köetud. Radikalismi oht on võimalik ja tõenäoline,” ütles Vene välisministeeriumi erivolitustega saadik suhetes islamiorganisatsioonidega Veniamin Popov.

Ta toonitas, et islamimaailmas valitsevad tõsised kartused, et Iraagi sõda võib üle kasvada islami-vastaseks sõjaks. “Islamimaailmas kardetakse väga ristisõja algust terve religiooni vastu,” ütles Vene diplomaat raadiojaamale Ehho Moskvõ.

“Samal ajal tegutseb islamimaailmas palju fundamentaalseid organisatsioone, kes järk-järgult muutuvad radikaalsemateks, ning mis leiavad, et religiooni õiglust tuleb tõestada jõu abil. Nende rolli ei tohi alahinnata. Seda enam, et islamimaades on neil palju mõttekaaslasi,” kinnitas Popov.

Ka möönis saadik, et “islamimaailmas on täna järsult teravnenud ebaõigluse tunne, mis on muuhulgas seotud sellega, et 50 aasta jooksul pole lahendatud Palestiina konflikti”.

Seetõttu leiab diplomaat, et on olemas reaalne oht “sattuda tsivilisatsioonidevahelisse sõtta, mis võib ohtu seada elu olemasolu Maal”.

“Seal, kus riivatakse usklike tundeid, purskuvad emotsioonid tihti üle ääre. Väga raske on naasta mõistuse ja loogika juurde,” toonitas Vene diplomaat.

Popov leiab, et “mida rutem Iraagi olukord naaseb ÜRO rüppe, seda väiksem on muuhulgas ka tsivilisatsioonidevahelise konflikti oht”.