Kaukasus 2009 sõjamängud on paljude ekspertide arvates mõeldud hoiatuseks Gruusiale, mille valitsus on teatanud, et on oma väed taas relvastanud ja kus NATO pidas hiljuti oma õppusi, vahendab Associated Press.

Õppused võivad ekspertide sõnul olla ka signaaliks USA-le selle kohta, et Venemaa ei tagane oma püüdlustest hoida Gruusia ja teised endised Nõukogude Liidu vabariigid oma mõjusfääris. Õppused kestavad veel ka 6. juulil, kui USA president Barack Obama saabub Moskvasse oodatud tippkohtumisele Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel võtab õppustest osa üle 8500 sõjaväelase koos 200 tanki ja soomuki, 100 suurtüki ning mitmete Musta mere laevastiku sõjalaevadega.

Õppustel, mida jälgib isiklikult Venemaa kindralstaabi ülem kindral Nikolai Makarov, simuleeritakse teoreetilist kriisisituatsiooni, mis väljub kontrolli alt.

Asekaitseminister kindralpolkovnik Aleksandr Kolmakov ütles, et Kaukasus 2009 sõjaväeõppuste kava muudeti vastavalt lõppenud NATO õppustele ja need on üsna suured võrreldes nõukogudeaegsete õppustega.