Venemaa suurlinna Peterburi lähistel asuv tuumaelektrijaam Leningrad ja põhjapoolse Murmanski linna lähedal asuv Koola tegutsevad probleemideta ning radiatsioonitase püsib nende ümbruses normi piires, vahendab riiklik uudisteagentuur TASS.

"Mõlemad jaamad töötavad tavarežiimil. Ei ole olnud mingit kurtmist seadmete töö üle," ütles Rosatomenergo kõneisik TASSile. "Ühestki juhtumist, mis oleks seotud radionukliidide eraldumisega väljaspool kaitsestruktuure, pole teatatud."

Ta lisas, et radiatsioonitase tuumaelektrijaamades ja nende ümbruses "püsis juunis muutumatuna ning mingeid muudatusi ei ole nähtud ka praegu".

Hollandi riiklik avaliku tervise ja keskkonna instituut teatas aga nädalavahetusel, et tuginedes seirejaamade andmetele Põhjamaades, võib järeldada, et radionukliidid tulid Lääne-Venemaa suunalt.

"Tegemist on kunstlike radionukliididega, mis tähendab, et need on loodud inimese poolt. Antud radioaktiivsete isotoopide ülesehitus võib viidata kütuseelemendi kahjustusele tuumaelektrijaamas," teatas instituut.

Hollandi ekspertide sõnul ei ole selliste mõõtmiste põhjal aga võimalik öelda potentsiaalse lekke täpset asukohta.

Üldine Tuumakatsetuste Keelustamise Lepingu Organisatsioon (CTBTO) teatas laupäeval, et nende seirejaam Stockholmis tuvastas tavapärasest kõrgema, ent inimestele ohutu radioaktiivsete isotoopide taseme, mis pärineb tõenäoliselt kuskilt Läänemerest või selle lähedalt.

Teade tuli vaid mõned päevad pärast seda, kui USA välisministeerium teatas sealsele Kongressile, et "kahtlustab Venemaad tuumarelvaga seotud eksperimentide läbiviimises". Juhul, kui see vastab tõele, tähendaks see tuumakatsetuste piiramise lepingu (CTBT) rikkumist.

Üks CTBTO seirejaamadest, mis otsib õhust radionukliide - radioaktiivseid osakesi, mida tuul võib pikkade vahemaade taha kanda - tuvastas selle nädala alguses ebatavaliselt kõrge taseme kolme radionukliidi puhul: tseesium-134, tseesium-137 ja ruteenium-103.

Juba juuni alguses teatas Norra ka jood-131 isotoopide avastamisest Põhjamaade kohal.