ÜRO julgeolekunõukogu pole suutnud juba ligi kaks nädalat kokku leppida elementaarse avalduse osas Iraani kohta. Lääneriigid soovivad, et avalduses esitataks Teheranile nõue lõpetada koheselt igasugune uraani rikastamine, Venemaa ja Hiina blokeerivad seda, teatab CNN.

Lääneriigid on veendunud, et Iraan üritab tsiviiltuumaprogrammi varjus toota tuumarelva, Venemaa ja Hiina ei soovi aga mingeid aktsioone Iraani vastu. Nii Moskva kui Peking on Teheraniga lähedases sõjalises ja energiaalases koostöös ning väidavad, et võimalikud sanktsioonid võivad ajada kriisi ainult teravamaks.

Venemaa ja Hiina eelistaks, et Iraani teemaga tegeleks ÜRO aatomijärelevalveagentuur IAEA, samas pole sellel asutusel mingeid võimalusi Iraani millekski sundida.

Läbikukkunud avalduse autoreiks on Suurbritannia ja Prantsusmaa, Briti saadiku sõnul on nad valmis teksti veelkord läbi vaatama ja “rafineerima” pisut. USA sooviks aga hoopis jõulisemat tegutsemist.

ÜRO julgeolekunõukogus on 15 liiget, neist viiel alalisel — USA-l, Suurbritannial, Hiinal, Venemaal ja Prantsusmaal — on vetoõigus. Nõukogu koguneb täies koosseisus teisipäeva õhtul.