„Võtta vastu Venemaa justiitsministeeriumi ettepanek, mis on kooskõlastatud Venemaa välisministeeriumi ja teiste huvitatud täitevvõimu föderaalorganite, Vene Föderatsiooni ülemkohtu, Vene Föderatsiooni peaprokuratuuri ja Vene Föderatsiooni uurimiskomiteega ÜRO peasekretärile teate saatmise kohta Vene Föderatsiooni kavatsuse kohta mitte jääda rahvusvahelise kriminaalkohtu Rooma statuudi osaliseks,“ öeldakse presidendi korralduses, mis avaldati Venemaa õigusinformatsiooni ametlikus portaalis, vahendab Interfax.

Lisaks sellele andis Putin välisministeeriumile käsu saata ÜRO peasekretärile vastav teade.

Rahvusvahelise kriminaalkohtu Rooma statuut on rahvusvaheline kokkulepe rahvusvahelise kriminaalkohtu asutamise kohta, mis võeti vastu diplomaatilisel konverentsil Roomas 1998. aasta 17. juulil ja jõustus 2002. aasta 1. juulil. Venemaa kirjutas Rooma statuudile alla 2000. aasta 13. septembril, kuid ei ole seda senini ratifitseerinud.

Rahvusvahelises kriminaalkohtus arutatakse näiteks genotsiidi-, inimsusevastaste kuritegude, sõjakuritegude ja muid selliseid juhtumeid.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova teatas selle aasta jaanuaris, et Venemaa võib üle vaadata oma suhtumise rahvusvahelisse kriminaalkohtusse, sest on nördinud selle otsuse pärast alustada uurimist lõunaosseetide ja Vene sõjaväelaste tegevuse üle Vene-Gruusia sõja ajal 2008. aastal.