Umbes 20 duumasaadikut palub 13. jaanuari kuupäeva kandval paberil riigi peaprokuröri Vladimir Ustinovit, et alustataks uurimine ning algatataks protseduurid, mis keelaks Venemaal kõik usu- ja etnilised juudiorganisatsioonid, teatab AP.

Kirjas on muuhulgas öeldud, et „vene patriootide negatiivsed hinnangud juutide poolt mitte-juutide vastu tehtud tüüpilistest tegudest vastavad tõele.” Juutide-vastased avaldused ja kirjutised olevat õigustatud enesekaitse.

Venemaa on tuntud oma juudivaenulikkuse poolest. Sealsed juudikogukonna liidrid on tunnustanud president Vladimir Putinit usuvabaduse lubamise eest, kuid inimõiguste organisatsioonid viitavad võimude võimetusele tegeleda antisemitismi ja rassismiga.

Peaprokurör pole esialgu taotlusele kuidagi reageerinud. Taotlusele kirjutasid alla peamiselt Rodina ja Žirinovski parteide liikmed, samuti kommunistid.

Kirja autorid süüdistavad juute riigi huvide õõnestamises ja ülemaailmse võimumonopoli kehtestamise katsetes. „Võib öelda, et terve demokraatlik maailm on täna rahvusvahelise judaismi majandusliku ja poliitilise kontrolli all, mille üle kõrge profiiliga juudipankurid avalikult uhkust tunnevad.”