Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Büroo (ODIHR) juhi Janez Lenarčiči sõnul saatis akrediteerimise soovi USA presidendivalimiste jälgimiseks kokku üle 100 inimese, kuid reaalsuses sõidab neid sinna vähem — 50 ringis. Nende missioon kestab vähemalt neli nädalat, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste päev on novembrikuu esimene teisipäev, mis sel aastal langeb 4. novembrile. Sel päeval valivad USA kodanikud valijameeste kolleegiumi, kes hakkavad detsembris presidendi ja asepresidendi kandidaatide poolt hääletama.

OSCE ODIHR keeldus eelmise aasta lõpus oma vaatlejaid saatmast Vene Riigiduuma valimistele, seejärel ka märtsikuistele presidendivalimistele. Büroo esindajad ütlesid, et Vene võimud loovad neile nende tööks kunstlikke takistusi.

Janez Lenarčič avaldas kahetsust tollase ODIHIRi juhtkonna otsuse üle vaatlejaid mitte saata. Toonane Vene president Vladimir Putin ütles, et tal on „absoluutselt tõepäraseid andmeid“ selle kohta, et büroo otsus vaatlejaid mitte saata võeti vastu USA surve all.