Üleskutset levitab e-posti vahendusel Vene Koolide Kaitse Staabi üks juhte, Vene riigiduuma saadiku Dmitri Rogozini koosseisuväline nõunik Aleksandr Kazakov.

Dokumendis süüdistatakse Läti haridus- ja teadusministeeriumi korratuste teadlikus provotseerimises.

“On täiesti selge, et Võidu väljaku kaldapealsele tulevad kooliõpilased T-särkides, millel on kirje: “Käed eemale vene koolidest!”, võivad sellega läti kooliõpilasi kaklusele provotseerida,” öeldakse avalduses.

“Mõistes, et kontserdil — avalikul kontserdil, kus on pea võimatu kontrollida õlle ja teiste ergutavate ainete tarbimist, on ilmselgelt võimalik vene ja läti kooliõpilaste massikaklus, lubavad Läti võimud seda siiski teadlikult,” väidavad üleskutse autorid.

Nad nimetavad Läti poliitikuid “natsionaalradikaalideks” ja ekstremistideks, kuna “siseministeerium ja politsei võivad mitte ainult kasutada protestijate suhtes veekahureid ja teisi erivahendeid, vaid nüüd tahavad valitsuse esindajad ka provotseerida massirahutusi”.

“Russofoobiast vallatud poliitikud, kes on täielikult kaotanud sideme reaalsusega, on 1. septembriks kavandanud avaliku tasuta kontserdi kaldapealsel, millele on kutsutud ansamblid, mis on populaarsed nii venelaste kui lätlaste seas,” märgivad autorid, paludes muusikutel kontserdil mitte osaleda, et mitte lasta end kasutada marionettidena poliitiliste eesmärkide saavutamisel.

“Te olete loominguinimesed, aga looming ja jõu kasutamine pole ühitatavad,” kinnitatakse läkituses.

Läti valitsuse töörühm otsustas laupäeval vastukaaluks vähemuste koolireformi vastaste meeleavaldustele korraldada 1. septembril Riias suure kontserdi tuntud Läti ja Vene muusikute osalusel.

Töörühma liige, haridusministri nõunik Sergei Antsupov ütles pühapäeval BNS-ile, et valitsus kavandab teadmiste päevaks Esplanaadi väljakule ja Daugava jõe kaldapealsele üritusi, millel teiste seas astuvad üles sellised tuntud ansamblid nagu Brainstorm, Bi-2 ja Vostotšnaja-Jevropa.

Kontsertide korraldamine on vastukäik Vene Koolide Kaitse Staabi juulikuisele teatele, et Esplanaadi väljakul ja Daugava kaldapealsel on kavas korraldada ulatuslikud protestiaktsioonid.

Riia linnavalitsus ei andnud reedel vasakjõudude ühendusele Inimõiguste Eest Ühtses Lätis (IEÜL) luba haridusreformi vastustavate protestiaktsioonide korraldamiseks.

IEÜL soovis korraldada 1. septembril Vabaduse pargis kella 18.00-21.00 protestimeeleavalduse, samuti taotleti luba korraldada Esplanaadi väljakul kümnepäevane aktsioon.

Veebruari lõpus jõustusid Lätis haridusseaduse parandused, mille kohaselt vähemuste koolide kümnendad klassid lähevad alates 1. septembrist üle peamiselt lätikeelsele õppele. Läti keeles hakatakse õppima 60 protsenti ning emakeeles 40 protsenti õppeainete kogumahust.