Kasparovi abi Marina Litvinovitši sõnul oli tegemist FSB ja kriminaalpolitsei liikmetega, ametnikud tegid kõigist huvipakkuvaist pabereist koopiad, teatab Fox News.

Litvinovitšile sõnul oli läbiotsimise ettekääne seotud süüdistusega, et Kasparovi organisatsioon on seotud äärmusliku tegevusega.

Kasparovi sõnul oli läbiotsimine näide sellest, kuidas Vene võimud kasutavad hiljuti vastu võetud seadust äärmuslusega võitlemiseks tegelikult siseopositsiooni maha surumiseks. “See on tähtis sõnum mitte ainult Vene inimestele vaid kogu ülejäänud maailmale, nägemaks, et uusi seaduseid, mis peaks aitama võidelda äärmuslusega, kasutatakse poliitilise opositsiooni vastu,” ütles Kasparov.

Kasparov lisas, et peab oma isiklikuks missiooniks võidelda poliitiliste vabaduste kaitse eest Venemaal. “Ma kaitsesin Venemaa värve 20 aastat, mängides Nõukogude Liidu ja Venemaa heaks. Ma kaitsen neid värve ka praegu,” ütles Kasparov.

Litvinovitš ütles, et läbiotsimise eesmärk oli hirmutada aktiviste enne laupäevale plaanitud opositsiooni meeleavaldust. Litvinovitši sõnul on oodata mitme tuhande osavõtjaga meeleavaldust, millel protestitakse demokraatia kadumise vastu Venemaal. Moskva linnavõimud keelasid ära protestimarsi, kuid lubasid rahvakogunemisel toimuda.