Arhiividokumentide kogumiku „Poola poliitika saladused 1935-1945" koostaja Lev Sotskov rääkis infoagentuurile RIA Novosti, et arhiivides leidusid Poola armee peastaabi dokumendid, milles räägitakse eriotstarbeliste üksuste loomisest Ukrainasse, Kesk-Aasiasse ja Kaukaasiasse koostööks sealsete, rahvuslastega.

Poolakate töö sealsete rahvastega pidi olema suunatud separatistlike meeleolude lõkkelepuhumiseks ja olukorra destabiliseerimiseks nendes Nõukogude võimu all olevates vabariikides.

Raamatu koostaja Sotskov lisas, et kogu seda tegevust koordineeris organisatsioon Prometheus, mille peakorter asus Pariisis.

Dokumendikogumiku ilmumine on seotud 1. septembril alanud Teise maailmasõja algusega. Autor kinnitab, et praegune Poola juhtkond ei pruugi avaldatud materjalidega kursis olla, sest sakslased viisid sõja ajal kõik Poola arhiivid välja.

Moskva omab Sotskovi sõnul aga neid materjale, sest tol ajal tegutses Varssavis hästi väljaarendatud agentuur ja agentidevõrk.

Avalikustatud dokumentide nimistusse kuuluvad diplomaatiliste esinduste telegrammid, sõjaväeatašeede ettekanded, ametlikud ja vestluste märkmed, aga ka Poola-Briti suhetega seotud paberid ning kokkuvõte Göringi läbirääkimistest Poola juhtkonnaga. Kokku ligi 400 lehekülge.

Koostaja teatas ka, et osa Teise maailmasõja puhkemise vastutusest lasub Varssavi õlul, sest Poola juhtkond nurjas 1939. aastal Hitleri-vastase rinde loomise.

Vastutus sõja alguse pärast tõstatati ka 1. septembril Poola-Vene peaministrite Donald Tuski ja Vladimir Putini kohtumisel. Tusk ütles sellele järgnenud pressikonverentsil, et kahe riigi juhtkonna ülesandeks pole kohene kompromissi otsing selles küsimuses.

„Üheste kohustavate määratluste andmine pole poliitikute võimuses," tõdes Poola valitsusjuht. 

Putin õpetab poolakatele kuidas II MS algas