„Valgevene sündmustes on selgelt jälgitav Lääne jälg. Protestiaktsioonidel on algusest peale hästi organiseeritud iseloom ja neid koordineeritakse välismaalt,” teatas Narõškin, vahendab TASS.

Narõškin ütles, et USA saatis aastatel 2019-2020 valitsusvastaste aktsioonide ettevalmistamiseks Valgevenesse 20 miljonit dollarit.

„Lääs alustas protestide ettevalmistamist ammu enne valimisi. Ainuüksi USA saatis 2019. aastal ja 2020. aasta alguses erinevate valitsusväliste organisatsiooni kaudu valitsusvastaste väljaastumiste organiseerimiseks umbes 20 miljonit dollarit,” teatas Narõškin.

Narõškin rõhutas, et selle raha eest toimus sõltumatute blogijate ja informatsioonikontode võrgustiku moodustamine internetis ja aktivistide ettevalmistamine tänavaaktsioonideks.

„Kõige perspektiivikamad neist läbisid koolituse välismaal, täpsemalt Poolas, Leedus ja Ukrainas, kus nendega tegelesid kogenud Ameerika vägivallatute protestide instruktorid,” kuulutas Narõškin.

Valgevene endine presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja on Narõškini sõnul USA hoolika eestkoste all.

„USA võttis endise presidendikandidaadi Tsihhanovskaja ja teised opositsiooni aktivistid, kellest tehakse rahvajuhte ja „demokraatliku Valgevene” tulevasi juhte hoolika eestkoste alla,” ütles Narõškin.

Narõškini sõnul apellerib Washington oma kontaktides Euroopa liitlastega vajadusele tugevdada survet Minskile, et sundida Valgevene seaduslikku juhtkonda dialoogi alustamisele niinimetatud koordinatsiooninõukoguga „võimu üleandmise” küsimuses.

„Tegelikkuses käib jutt looritatud katsest organiseerida järjekordne värviline revolutsioon ja konstitutsioonivastane riigipööre, mille eesmärkidel ja ülesannetel ei ole midagi ühist Valgevene kodanike huvidega,” teatas Narõškin.