New Yorgis baseeruv Human Rights Watch ütles oma avalduses, et on saanud kinnitust 38 hukkamise kohta Groznõi edelaosas paiknevas Staropromõslovski rajoonis ja uurib teateid veel vähemalt tosima taolise juhtumi kohta.

"Presidendi kohusetäitja (Vladimir) Putin peab nende, Vene sõdurite sooritatud sõjakuritegude suhtes midagi ette võtma," ütles Human Rights Watchi Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna tegevdirektor Holly Carter.

"Vene valitsus ei ole varasamatele hukkamistele asjakohaselt reageerinud ja nüüd toimusid need uuesti," ütles ta.

Human Rights Watchi sõnul põhinevad tema andmed Groznõi elanike tunnistustel, kes hukkamisi oma silmaga pealt nägid ja põgenesid üle piiri Ingushshiasse, kui Vene väed möödunud nädalal Tshetsheenia pealinna vallutasid.

Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles neljapäeval Reutersile, et neil ei ole hukkamiste kohta mingeid andmeid. Samas lisati aga, et mõned tsiviilelanikud võisid surma saada Groznõis aset leidnud tulevahetuste käigus.

Venemaa ei luba rahvusvahelisi humanitaar- ja meediatöötajaid Tshetsheeniasse sestpeale kui seal sõda alustati.

Human Rights Watch teatas detsembris, et neil on andmeid hukkamiste kohta Alhan-Jurti külas. Moskva lubas asja uurida, kuid sõjaväeprokurörid ei leidnud tapmiste kohta mingeid tõendeid.