Internetirühmitus Kodanik Vaatleja (nabludatel.org), teatas, et Ühtne Venemaa kogus üle kogu riigi vaid 29,8 protsenti hääli ning 25,8 protsenti Venemaa pealinnas, vahendab BNS.

Teate kohaselt kogus parlamenti pääsuks piisava hulga hääli ka liberaalne erakond Jabloko, kellele ametlike tulemuste põhjal riigiduumasse pääsu ei antud.

Kodanik Vaatleja asutajaks on sõltumatu poliitikavaatleja Dmitri Oreškin, kes koolitas oma vaatlejaid valimisvaatlusrühma Golos abiga.

Rühma arvestused põhinevad 176 valimisjaoskonnal, kus vaatlejatel oli võimalus korraldada alternatiivne häältelugemine, samuti pole nad nõus ametliku valimisaktiivsusega.

Tegelikult käis Moskvas hääletamas vaid 51,5 protsenti valijatest ning 53 protsenti üle riigi, kinnitasid vaatlejad. Nende numbrid on märkimisväärselt madalamad kui keskvalimiskomisjoni raporteeritud 60,2 protsenti.

Rühma sõnul kogus valimistel teiseks tulnud kommunistlik partei ametlikust 19,6 protsendist enam hääli – 22,6 protsenti.

Jabloko kogus Moskvas 14,3 protsenti häältest ning 8,2 protsenti ülejäänud riigis, ning peaks olema esindatud riigiduumas, kinnitasid vaatlejad. Ametlikel andmetel anti Jabloko poolt vaid 3,3 protsenti häältest, selgelt vähem kui parlamenti pääsemiseks vajalik seitsmeprotsendiline valimiskünnis.

Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate missioon kinnitas esmaspäeval, et täheldas hääletuse vältel „sagedasi“ rikkumisi, viidates eriti võltsitud hääletussedelite kasutamisele.

Tuhanded venemaalased on osalenud valimistele järgnenud protestides Moskvas ja Peterburis, politsei on kinni pidanud sadu inimesi ning kohtud kümnetele määranud kuni 15-päevaseid areste.