„Boriss Akunini (Grigori Tšhartišvili) raamatu kontrollimise tulemusena väidetavate äärmuslike väljaütlemiste osas on langetatud otsus keelduda kriminaalasja algatamisest,“ ütles pressiesindaja Viktoria Tsõplenkova, vahendab BNS.

Akunini romaanist "Maailm on lava" leidis äärmusliku sisuga avaldusi ning esitas vastava kaebuse Nižni Novgorodi linna prokuratuurile eluks ajaks süüdi mõistetud mees.

Lugeja pidas ekstremistlikuks ühe tegelase arutlust selle kohta, et venelased ei tee vahet erinevatel jaapani nuudlitel.

Uurimisorganid said tema avalduse 14. oktoobril.

„Vastavalt Venemaa juurdluskomitee ametkonnasisestele dokumentidele on uurijad kohustatud arutama kõiki kuriteoavaldusi ning langetama seadusliku otsuse,“ selgitas Tsõplenkova.

Akunin ütles varem RIA Novostile, et ehkki tema romaanides on sageli arutlusel erinevad ühiskonnaelu probleemid, on romaan „Maailm on lava“ puhtalt armastusromaan, kammerlik, sündmustik toimub teatritrupis. Kirjaniku sõnul leidis ta „vaid ühe tsitaadi, milles „kitsendatakse“ vene rahva rahvuslikku väärikust.

„Minu tegelaskuju, jaapanlane Masa räägib, et venelased ei suuda eristada udoni sobast – need on jaapani nuudlite kaks liiki. Üleüldse on natuke naljakas, et meie riigis, kus on piisavalt reaalseid ekstremismiga seotud probleeme tegelevad tõsised inimesed sellise jamaga,“ sõnas ta.

Oma blogis kirjutas Akunin neljapäeval, et teda „tabas meeleliigutus“, kui selgus, et juurdluskomitee ei leidnud tema romaanist ekstremismi tunnuseid.

„Raamat on ju paks. Võtsid selle lugemiseks alles eile – ja tuleb välja, et neelasid ühe päevaga. Minu arvates on see kompliment,“ kirjutab Akunin.

„Hmmm, aga võibolla vastupidi. Sirvisid paari lehekülge, ütlesid endamisi: „Mingi jura, ei hakka lugema.“ Ühesõnaga, jätkan oma kahjutoovat kirjanduslikku tegevust,“ lõpetas ta.