START-1 lepingu, mis lõppeb selle aasta hilissügisel, välja vahetav uus raamleping sai nimeks „Ühine arusaam strateegilise pealetungi tuumarelvastuse piiramisest ja kärpimisest”, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Agence France-Presse teatel kavatsevad Washington ja Moskva vähendada oma tuumaarsenali peaaegu poole võrra: kuni 1500-1675 ühikuni. Samuti vähendatakse nende kandjate arvu 500-1100 ühikuni.

Lepingu kohaselt peavad Ameerika Ühendriigid ja Venemaa jõudma nende numbriteni seitsme aasta jooksul.

See kokkulepe valmistab ette uue strateegilise tuumarelvastuse piiramise lepet. Praeguseks hetkeks jääb veel jõusse ka START-1, mille kehtivus lõppeb 5. detsembril 2009. See sõlmiti juulis 1991, kuid jõustus alles 1994 peale Nõukogude Liidu lagunemist ning kohustas vähendama lõhkepeade arvu 6000 ühikuni, kandjate arvu 1600 ühikuni.

Lisaks sõlmiti kokkulepe, mille kohaselt saavad ameeriklased kasutada Venemaa õhuruumi oma vägede ja relvade Afganistani vedamiseks. Kokku tohib teha kuni 4500 lendu aastas. Varem ei lubatud Ameerika Ühendriikidel Venemaa kaudu mehi, relvi ega muud militaarvarustust vedada.