Kohus tõrjus inimõigusühenduse Memorial vastava kassatsioonikaebuse esimese instantsi kohtu otsusele. See tähendab, et Moskva linnakohtu otsust peetakse nüüd jõustunuks.

Memoriali Poola programmi koordinaator Aleksandr Gurjanov ütles uudisteagentuurile Interfax, et ühing jätkab jõupingutusi selle nimel, et Katõni asja materjalide salastamine tunnistataks ebaseaduslikuks.

„Me kaebame Strasbourg'i,“ ütles ta.

Memorial esitas Moskva linnakohtule taotluse tühistada Venemaa sõjaväe peaprokuratuuri 2004. aasta otsus lõpetada Katõni massimõrva uurimine. Termin Katõni kuritegu on üldnimetus, millega tähistatakse ligi 22 000 Poola kodaniku mahalaskmist 1940. aasta aprillis-mais Katõnis ja selle ümbruses.

Moskva linnakohus lükkas Memoriali taotluse mullu novembris tagasi.

Eelmise aasta septembris andis Venemaa Poolale enam kui 20 köite jagu veresauna puudutavaid materjale, ent enamik neist on uurijad juba varem näinud. Suurem osa materjalidest on aga siiani salastatud.

"Kriminaalasja materjalide saladuskate tuleb eemaldada. See on hädavajalik selleks, et tunnistada maha lastud Poola sõjavangid kohtus poliitiliste repressioonide ohvriteks," selgitas Gurjanov varem Interfaxile.