Rahvusvaheline terrorism ning massihävitusrelvade kiire ja kontrollimatu levik on kogu maailmale kõige suurem ohuallikas, seisab ajalehes Washington Post ilmunud ühisavalduses.

Põhja- ja Baltimaade parlamentide väliskomisjonide esimehed leiavad, et üha kasvav ebastabiilsete režiimide arv suurendab riski, et massihävitusrelvad võivad sattuda terroristide kätte.

Desarmeerimine, relvastuse kontroll ja piiramine on üliolulised meetmed, mis vähendavad sellistest riikidest lähtuvat ohtu nii rahvusvahelisele julgeolekule kui ka keskkonnale.

Aastakümneid jagas raudne eesriie Põhjamaade ja Balti piirkonna kaheks, toona jäi sellele piirile väga lähedale maailma suurima tuumarelvade kontsentratsiooniga piirkond Koola poolsaar, seisab avalduses. Esimehed avaldasid kartust, et tänini Loode-Venemaal paiknevad tuumamaterjalid ja -jäätmed võivad jõuda terroristide kätte, kes kasutavad neid pommide tegemiseks.

Avalduses kutsuti ka Põhja-Koread üles loobuma oma tuumaprogrammist ja tegema koostööd Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA).

Ajalehes Washington Post 5. veebruaril ilmunud ühisavalduse on allkirjastanud Taani, Eesti, Soome, Islandi, Läti, Leedu, Norra ja Rootsi parlamentide väliskomisjonide esimehed. Tegu on esimese korraga, kus kaheksa riigi väliskomisjonide esimehed esinevad ühisavaldusega.

Põhjamaade ja Balti riikide parlamentide väliskomisjonide esimehed lõid mullu augustis töövormi, mis näeb ette kaheksa riigi esindaja kokkusaamise kord aastas.

Esimest korda tulid kaheksa Põhjala ja Balti riigi parlamentide väliskomisjonide esimehed kokku mullu novembris Stockholmis, järgmine kohtumine tuleb kevadel Tallinnas.