Vene astronoomid peavad võimalikuks, kuigi üsna ebatõenäoliseks, et läbimõõdult 270-meetrine asteroid Apophis tabab Maad 13. aprillil 2036, vahendab Ilta-Sanomat.

Asteroid avastati 2004. aastal. USA kosmoseagentuur NASA pidas seda mõnda aega tõsiseks ohuks, kuid arvutas hiljem välja, et selle kokkupõrge Maaga 2029. aastal on väga väikese tõenäosusega.

Esimeste arvutuste kohaselt oleks kokkupõrke tõenäosus olnud ligi kolm protsenti.

Apophis möödub 13. aprillil 2029 Maast umbes 30 000 kilomeetri kauguselt, mis on kosmose mõõtkavas väga väike vahemaa.

Venelaste hinnangul on kokkupõrge võimalik, kuid alles seitse aastat hiljem ehk aprillis 2036, sest Maa gravitatsioon nihutab Apophise 2029. aastal kokkupõrkeorbiidile.

„Meie ülesanne on kaaluda erinevaid võimalusi ja mõelda välja tegevusplaane sõltuvalt sellest, milliseid avastusi Apophisega seoses edaspidi tehakse,” ütles professor Leonid Sokolov Peterburi ülikoolist.

Sokolovi sõnul on kokkupõrke oht väga väike. On võimalik, et asteroid laguneb väiksemateks tükkideks, mis võivad aastate jooksul Maa atmosfääri kukkuda. Väiksemad tükid poleks enam tingimata ohtlikud.

Maailmas suhtutakse asja igal juhul tõsiselt. NASA on valmis Apophist või mis iganes muud ohtlikku asteroidi kosmoselaevaga rammima, et selle kurssi muuta.

„Põhimõtteliselt on venelastel õigus. On olemas võimalus, et Apophis tabab 2036. aastal Maad. Aga see võimalus on suhtega 1:250 000,” ütles NASA programmijuht Donald Yeomans.

Arvutusi täpsustatakse taas aastavahetusel 2012-2013, kui Apophis järgmisel korral Maast möödub.

Kui Apophis Maad tabaks, jääks planeet alles, kuid kõige hullemate stsenaariumide puhul sureks miljoneid inimesi. Sõltuvalt sellest, kuhu asteroid kukuks, tekitaks see kas ennenägematu tsunami või mitmekilomeetrise läbimõõduga kraatri. Kokkupõrke jõud oleks vastav mitme vesinikupommi plahvatusele.