Panarinit võiks ju mitte tõsiselt võtta, kuid samas on ta välisministeeriumi diplomaatide kooli dekaan ja esineb pidevalt Venemaa riiklikes telekanalites. Loomulikult sobivad Panarini ennustused suurepäraselt Kremli Ameerika-vastase retoorikaga, vahendab Associated Press.

„On suur tõenäosus, et USA kokkuvarisemine leiab aset enne 2010. aastat,” ütles Panarin teisipäeval diplomaatide koolis kümnetele tudengitele, professoritele ja diplomaatidele. Loengule oli spetsiaalselt kohale kutsutud ka välismeedia.

Panarin ei täpsustanud, millel tema analüüs põhineb. Enamasti viitas ta ajalehtedele, ajakirjadele ja teistele avalikele allikatele.

Panarini sõnul aitasid viimase aja majanduskriis USA-s ning teised „sotsiaalsed ja kultuurilised fenomenid” tal panna paika aja, millal peaks saabuma „Lõpp” – hetk, kui USA laguneb kuueks autonoomseks regiooniks ja Alaska läheb Venemaa kontrolli alla.

Panarin väitis, et ameeriklased on moraalselt alla käinud, nende sügav psühholoogiline stress ilmneb koolitulistamistes, kinnipeetavate arvus ja homoseksuaalsete meeste hulgas.

Pöördudes majandusküsimuste juurde, rääkis Panarin börsikrahhist, USA sisemajanduse koguprodukti langusest ning panganduskontserni Citigroup päästmisest, mida pidas tõenditeks, et USA domineerimine ülemaailmsetel turgudel on lõppenud.

„Ma olin hiljuti seal ja asjad pole kaugeltki head,” ütles Panarin. „See on Ameerika unelma purunemine.”

Panarin kinnitas, et ei soovi USA kokkukukkumist, kuid ennustas, et Venemaa ja Hiina tulevad majanduskriisist välja tugevamatena ning peaksid tegema koostööd uue valuuta loomiseks USA dollari asendamiseks.