Tšehhi julgeolekuinformatsiooniteenistuse (Bezpečnostní informační služba — BIS) aastaraamatu andmetel on spioonid viimase aasta jooksul ühendust võtnud valitsusväliste organisatsioonide, poliitikute ja meedia esindajatega, et rääkida USA raketitõrjesüsteemist, vahendab Associated Press.

Parlamendiliikme Jan Vidími sõnul on kolme Tšehhi luureteenistuse ülemad kutsutud 1. oktoobril parlamendi alamkoja riigikaitsekomitee istungile spioonide kohta aru andma.

Vidím leiab, et on üllatav, kui avalikult ja otse on venelased üritanud avalikku arvamust mõjutada. Vidími sõnul on nad eneses üsna kindlad olnud.

BIS-i raportis on öeldud, et arvatavasti on Venemaa tegevus osa laiemast ja pikaajalisemast kampaaniast Euroopa Liidu ja NATO ühtsuse kahjustamiseks ning Ameerika Ühendriikide isoleerimiseks. Kampaania eesmärgiks on ka taas kontrolli saavutamine varem Venemaa mõjusfääri kuulunud Euroopa territooriumi üle.

Enamus tšehhe on viimaste küsitluste järgi USA baasi vastu. Tšehhi valitsus on raketikilbi lepingu heaks kiitnud, kuid oma heakskiidu peab veel andma ka parlament, kus sellele on tugev vastuseis.