21. jaanuaril kell 8.30 helistati Anatoli Gorlovi ja Svetlana Davõdova korteri ukse taga Smolenski oblasti Vjazma linnas kella, vahendab ajaleht Kommersant.

„Uksesilmast nägin meie piirkonnavolinikku. Ta ütles läbi ukse, et naabrid kaebavad meie peale. Meil on seitse last, aga osa oli selleks hetkeks kooli läinud, osa alles magas,“ meenutas Gorlov.

Kui Gorlov ukse avas, tungisid piirkonnavoliniku asemel korterisse mustas vormis mehed. Nende järel sisenenud erariietes mees näitas Vene Föderatsiooni föderaalse julgeolekuteenistuse uurimisvalitsuse 1. osakonna eriti tähtsate asjade uurija justiitspolkovnik Mihhail Svinolupi töötõendit. Uurija Svinolup teatas Svetlana Davõdovale, et ta on vahistatud Vene Föderatsiooni kriminaalkoodeksi paragrahvi 275 (riigireetmine) alusel.

„Svetlana viidi kohe minema, kodus algas aga läbiotsimine,“ rääkis Gorlov.

Pärast mitu tundi kestnud läbiotsimist viisid FSB töötajad korterist minema kõik märkmikud, arvuti ja sülearvuti.

Järgmisel päeval sai Gorlov teada, et Davõdova on viidud tapiga Moskvasse, kus Lefortovo rajoonikohus määras talle tõkendiks vahi all hoidmise.

Gorlovi sõnul ei võtnud kohus arvesse seitsme alaealise lapse olemasolu ja saatis Davõdova Lefortovo eeluurimisvanglasse.

Kriminaalasja sisu on järgmine. FSB andmetel märkas Davõdova 2014. aasta aprillis, et sõjaväeosa number 48886, mis asub tema maja naabruses, on põhimõtteliselt tühjaks jäänud. Selles sõjaväeosas paikneb GRU punalipuline ja Aleksandr Nevski ordeniga autasustatud 82. üksik raadiotehniline brigaad.

„Pärast seda sõitis ta kesklinna asju ajama ja nägi marsruuttaksos üht selles sõjaväeosas teeninud meest. Aru saada, et ta oli sealt, oli lihtne: ta rääkis sellest telefonis, nii et kogu marsruuttakso kuulis,“ rääkis Gorlov.

Mees rääkis telefoni, et tema kaaslasi saadetakse väikeste gruppidena Moskvasse, kindlasti erariietes, sealt aga edasi komandeeringusse. Davõdova, kes oli olukorrast Ida-Ukrainas aktiivselt huvitatud, otsustas, et jutt käib komandeeringust Donetskisse.

Koju naastes rääkis Davõdova kõigest mehele ning otsustas siis helistada Ukraina saatkonda Moskvas.

„Ta kirjutas isegi omale kõigest sellest märkmed, mis nüüd lisati toimikule. Sveta helistas ukrainlastele ja ütles, et tal on sellised andmed ja ta tahab võimalikke ohvreid ära hoida,“ meenutas Gorlov.

Gorlovi sõnul lubati Ukraina saatkonnas informatsioon teadmiseks võtta.

„Sveta on üldse selle sõja vastu, aga ma ei ütleks, et me oleksime mingid aktiivsed sõjavastastest meeleavaldustest osavõtjad ja opositsionäärid. Ta kuulus varem Venemaa kommunistlikku parteisse, kuid lahkus hiljem lapsi kasvatama. Ma ei mõista, kuidas FSB-le see kõik teatavaks sai,“ ütles Gorlov.