Tšurkin tegi oma avalduse teisipäeval ÜRO peaassamblee istungil, kus Gruusia saadik Aleksander Lomaia süüdistas Venemaad Gruusia terrotooriumi seadusevastases okupeerimises ja etnilise puhastuse läbiviimises, vahendab RIA Novosti.

„Kahjuks näeme me Gruusia sõjalist tegevust Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piiril ning Gruusia poliitilist ja diplomaatilist käitumist jälgides, et Gruusia ei mõtle endiselt mitte rahust, vaid puhub üles poliitilist ja sõjalist hüsteeriat,” ütles Tšurkin.

Selgitades Venemaa tegevust eelmise aasta augustis toimunud sõja ajal Gruusia vastu, ütles Tšurkin: „Venemaa päästis Abhaasia ja Lõuna-Osseetia rahvaste ning ka teiste Kaukaasia rahvaste elu, au ja väärikuse.”

Tšurkin nimetas Lomaia süüdistusi ennekuulmatuteks ja ebakonstruktiivseteks ning lisas, et need ei vii probleemide lahendamiseni Kaukaasias.

Tšurkini väitel hoidis Venemaa ära Srebrenica veresauna kordumise. Serblased tapsid 1990. aastatel Bosnia ja Hertsegoviinas Srebrenicas 8000 bosnialast.

„Me oleksime võtnud enda õlule süü teise Srebrenica eest. Ja just see oleks juhtunud, kui me oleksime jäänud Gruusia režiimi hoolimatute kuritegude ükskõikseteks kõrvaltvaatajateks,” ütles Tšurkin.