„Võib tervitada Riia võimude otsust jätta ära Daugavas Vanagi (Daugava Kullid – iga-aastast leegionäride marssi korraldav organisatsioon) 16. märtsiks vabadussamba juures toimuma pidanud üritus. SS-laste marss meid ei küll ei vastandaks, kuid ebameeldivustunne jääks ikkagi,“ teatas saadik Vešnjakov intervjuus ajalehele Biznes & Baltija.

„Venemaa positsioon, nagu ka minu isiklik seisukoht, on ühene ja hästi tuntud: endiste SS-laste marss tsiviliseeritud riigi kesklinnas on vastuvõtmatu. Ja see pole mitte ainult Venemaa arvamus,“ lisas Vene diplomaat.

„Eelmise aasta lõpus võeti ÜRO peaassambleel vastu resolutsioon, mis mõistis hukka erinevad rassilise diskrimineerimise ja ksenofoobia, rassismi, diskrimineerimise ja seal hulgas ka katsed ülistada Relva-SSi vägesid, mille Nürnbergi kohus tunnistas kuritegelikuks organisatsiooniks. Selle resolutsiooni kinnitasid 122 riiki, siinkohal me pole üksiküritajad,“ selgitas Vešnjakov.

Ta märkis samuti ära positiivse sammuna tõiga, et viimastel aastatel on Läti võimud ennast ametlikult distantseerinud 16. märtsi üritustest.

1944. aasta 16. märtsil võitlesid kaks Läti SS-leegioni diviisi Velikaja jõel Nõukogude armee vastu. Daugavas Vanagi tähistab 16. märtsi leegionäride päevana juba 1952. aastast, kuid see ei ole Lätis ametlik riigipüha.

Ligi pooled 1943.-1945. aastal leegionisse värvatud lätlastest hukkusid sõjas. Paljud ellujäänutest põgenesid Läände. Lätisse jäänutest paljud küüditati Siberisse.

Tänased tõkked ja meeleolud Riias