„Et ei ole võimalik sõlmida rahvusvahelist kokkulepet seoses efektiivse suveräänse riigivõimu puudumisega välisriigis, mis on kohustatud oma kodanikke kaitsma, pidama kinni nende õigustest ja vabadustest, mis tagaks riiklike funktsioonide pideva ja rahumeelse täitmise, võetakse Vene Föderatsiooni koosseisu uue subjektina vastu osa välisriigist,“ öeldakse seaduseelnõus, vahendab UNIAN.

Subjekti vastuvõtmine nähakse ette vastavalt välisriigi seadusandlusele välisriigi selle osa territooriumil läbiviidava referendumi tulemuste alusel, kui küsimus selle ühendamisest Venemaaga saab heakskiidu, või välisriigi selle osa riigivõimuorganite pöördumise alusel.

„Juhul, kui välisriigi osa võetakse Vene Föderatsiooni koosseisu vastu uue subjektina, antakse sellele subjektile vabariigi, krai, oblasti, autonoomse oblasti või autonoomse ringkonna staatus vastavalt rahvusvahelise lepingu olemasoleva paragrahvi punktile 2, selle puudumise korral aga vastavalt födaraalsetele põhiseaduslikele seadustele uue subjekti Vene Föderatsiooni vastuvõtmise kohta,“ on öeldud seaduseelnõus.

Seaduseelnõu seletuskirjas mainitakse avalikult Krimmi.

Nagu teada, ei ole Ukraina põhiseaduses kohaliku referandumi mõistet, saab korraldada ainult üleukrainalise referendumi.

Venemaa kontrolli all olev Krimmi valitsus on teatanud, et ei kavatse Venemaa koosseisu minna, vaid soovib ainult autonoomia laiendamist.