Pommitajad sisenesid Jaapani õhuruumi põhjapoolseima saare Hokkaido rannikul asuva Rebuni saare lähedal, Tokyost 1.200 km põhjas ja jäid sinna umbes kolmeks minutiks. Pressiesindaja sõnul algas intsident kell 11.59 kohaliku aja järgi.

Vene lennukid lahkusid, kui Jaapan oma sõjalennukid välja saatis. Paar tundi hiljem sisenes kaks pommitajat uuesti Jaapani õhuruumi.

Taoliste juhtumite esinemissagedus on pärast külma sõja lõppu oluliselt langenud, ütles pressiesindaja.

“Külma sõja ajal toimus taolisi rikkumisi Vene lennukite poolt suhteliselt sageli,” lisas ta.

Vene õhujõudude ülemjuhataja kindral Anatoli Kornukov tõrjus jaapanlaste väiteid, öeldes, et “Vene sõjalennukid ei rikkunud ühegi naaberriigi õhuruumi”.

“Sellised väited ei peegelda tegelikkust,” tsiteeris uudisteagentuur Interfax Kornukovi sõnu. Vastulause saabus Vene standardite kohta hämmastavalt kiresti.

Vene õhujõudude pressiesindaja polkovnik Aleksander Drobõševski eitas kategooriliselt õhuruumi rikkumist ja ütles, et pommitajad olid Jaapani lähedal treeninglennul.

Moskva kiiret reageerimist seletas ta: “Seal käivad õppused ja me jälgime kõike tähelepanelikult”.

Vene kaitseministeeriumi teatel lendasid neli pommitajat piki Jaapani rannajoont, kuid ei sisenenud tema õhuruumi.

Juhtum leidis aset päev pärast seda, kui Jaapani ja Venemaa liidrid leppisid kokku, et kohtuvad 25. märtsil Siberis Irkutskis, et teha ponnistusi rahuleppe allkirjastamisesks, mis ametlikult lõpetaks Teise maailmasõja kahe riigi vahel.

Vene-Jaapani suhteid pingestavad territoriaalsed vaidlused Hokkaidost põhja jäävate Kuriili saarte pärast.