Perega Horvaatias veedetud puhkuselt naasnud Kasparov peeti kodumaale naastes kinni. Hiljuti partei Ühendatud Rahvarinne asutanud mees sõnas, et tema pereliikmetel ei tekkinud dokumentide kontrollis mingeid probleeme. Kasparov ise aga peeti kinni ja piirivalvurid ei tahtnud mõnda aega talle passi tagastada, vahendab EPL Online.

„Kui ma tulin (piirivalvuri kabiini) akna ette ja andsin oma passi, siis naisleitnant tundis mu ära ja palus oodata. Siis tuli meesleitnant, võttis mu passi ja lahkus. Ta tuli tagasi ja lahkus uuesti mitu korda, ta tegi telefonikõnesid ja küsis minult küsimusi. Kui ma temalt pärisin, et milles asi, lausus ta, et kõik on salastatud,” rääkis Kasparov raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Kasparov kuulis telefoniga rääkivat meest ütlemas: „kuidas ma saan Vene kodanikul keelata Venemaale siseneda?”

„See viis mind järelduseni, et mu nimi on pandud mingisse musta nimekirja ning vajab erimeetmeid. Pärast juristidega konsulteerimist püüan ma välja selgitada, mis mu nimel viga on ja mis põhjustas sellise reaktsiooni piirivalvuritelt, kes olid segaduses ega teadnud, mida minuga pihta hakata.”

Kasparov jättis märtsis malemaailma selja taha ning lubas pühenduda poliitikale, et astuda vastu võimul oleva presidendi Vladimir Putini režiimile. Eksmalemeister on seda nimetanud diktatuuriks.