Isamaa/Kogu Venemaa bloki ühinemine Kremli-meelse erakonnaga Ühtsus annab Putinile duumas oma seaduste läbisurumiseks varasemast suurema toetuse.

“Pidasime konsultatsioone ja otsustasime, et peame juhtima oma rühmitused ühise partei moodustamisele,” ütles Moskva linnapea Juri Lužkov, kes on Isamaa/Kogu Venemaa liider. Ametlik Ühtsusega ühinemise kongress peetakse novembris, lisas ta.

“Venemaa ajaloos algab uus ajastu,” kuulutas Moskva linnapea.

Ühtsuse liider Sergei Šoigu ütles samal pressikonverentsil, et kõigi kongressi ettevalmistamisega seotud organisatsiooniliste küsimuste lahendamiseks on moodustatud koordineerimisnõukogu. Selle esimeheks on nimetatud Luzhkov.

Šoigu tunnistas, et Isamaa/Kogu Venemaa ja Ühtsuse kõnelused algasid juba mitu kuud tagasi.

Tema sõnul kulgeb uue partei moodustamine pariteetsel alusel, “järgides kõiki vajalikke protseduure nii juriidiliselt kui ka moraalselt seisukohalt”.

“Me ei tahaks, et keegi ühineks selle parteiga, selle poliitilise organisatsiooniga vastu oma tahtmist,” ütles Šoigu.

Putin tervitas ühinemisplaani, mis võimaldab tal tulevikus praktiliselt kõik oma seadused takistusteta parlamendis läbi suruda. Niigi on Putinil riigiduumas tunduvalt suurem toetus kui tema eelkäijal Boriss Jeltsinil.

Kremli pressiesindaja ütles, et Putin tervitas parteide ühinemist kui tähtsat sammu Venemaa poliitilise süsteemi kujundamisel ja ühiskonna konsulideerimisel.

Uuest parteist tuelb 450-kohalises duumas vähemalt 132 kohaga suurim poliitiline jõud. Kommunistidel ja agraarparteil on 127 kohta.

Parteide liitumine peaks olema kooskõlas Putini sihiga Venemaa poliitilist elu stabiliseerida, kuid liberaalid kahtlustavad teda diktatuuri kehtestamise soovis.

Luzhkov ütles, et tema ja Ðoigu kohtusid kolmapäeval presidendiga, kes nende plaani täielikult toetas.

Liitumine peaks Kremli leeri tooma kaks endist rivaali — Luzhkovi ja ekspeaministri Jevgeni Primakovi.

Kommunistide liider Gennadi Zjuganov suhtub eelolevasse liitumisse mõistetavalt skeptiliselt: “Mina küll ei tea, kuidas see liitumine toimub, pärast seda, mis nad (Ühtsus) tegid eelmiselt parlamendivalimistel Lužkovi ja Primakoviga.”

Ajaleht Segodnja arvats, et Primakovile ei pruugi ühinemine meeldida ja te võib uude parteisse mitte minna.