„Positsioone on ettepoole nihutatud, et olla võimelised kiiresti välja lendama,“ ütles Gotlandi baasi ülem major Tomas Nilsson Aftonbladetile.

Selline manööver tehti Vene mereväe laiaulatuslike õppuste tõttu Kaliningradi juures, kuid ka sündmuste tõttu Ukrainas.

Gotlandil on Rootsi kaitsejõudude teatel väga tähtis strateegiline asupaik – kui Venemaa peaks nihutama oma positsioone ettepoole või ründama Balti riike, on saarel otsustav tähendus.

„Gotland asub Läänemere keskel – sellel, kes on esimesena Gotlandil, on kontroll Läänemere üle,“ ütles major Nilsson.

Rootsi kaitsejõudude hinnangul pole oht Rootsile praegu suurenenud, kuid Vene õppusi ja arenguid Ukrainas jälgitakse väga hoolikalt. Mereväeüksused, sensorid ja erinevat tüüpi radarisüsteemid jälgivad Rootsi lähipiirkondi ööpäevaringselt.

Pärast viimase väeosa sulgemist Gotlandil 2005. aastal moodustavad riigikaitse saarel tänapäeval umbes 450 kodukaitsjat ja Blekinge lennuväeflotilli mõned töötajad. Eelmise aasta oktoobris viidi Gotlandile ka 14 ülimoodsat tanki, mida aga hoitakse laos ega kasutata kunagi.

Teisipäeval esitati ka poliitiline nõudmine Gotlandi kaitse parandamiseks. Rahvapartei esindaja Jan Björklund on sügavalt mures Venemaa musklite pingutamise pärast ning leiab, et on olemas oht, et Gotland okupeeritakse, kui Venemaa Balti riikidesse sisse tungib.