"Nad on vangis, sest tegu on Putini isikliku kättemaksuga. Selle kohtuotsuse kirjutas Vladimir Putin," vahendas BBC Navalnõi sõnu.

Süüdimõistetud naiste advokaat Nikolai Polozovi sõnul ei taotle nad president Putinilt armu andmist. Küll aga apelleeritakse ametlikult kohtuotsus.

Ühe süüdimõistetu, Nadežda Tolokonnikova abikaasa Pjotr Veržilov ütles, et Venemaa maine oli juba enne seda kohtuotsust üsna hirmus, kuid juhtunu on selge märk sellest, et Venemaa on muutumas üha enam Hiina ja Põhja-Korea sarnaseks.

Karm löök väljendusvabadusele

Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi kõneisik Victoria Nuland teatas, et USA on mures nii Pussy Rioti süüdimõistva kohtuotsuse ja ebaproportsionaalse karistuse pärast, mis Moskva kohus muusikutele määras, kui ka otsuse negatiivse mõju pärast väljendusvabadusele Venemaal.

"Me õhutame Venemaa võime seda kohtuasja üle vaatama ja tagama, et väljendusvabaduse õigusest peetakse kinni," teatas Nuland ministeeriumi kodulehel.

Ameerika Ühendriikide saatkond Venemaal kritiseeris oma Twitteri kontol täna Pussy Rioti kohtuasjas tehtud otsust mõista bändi kolm liiget kaheks aastaks vangi. "Täna Pussy Rioti kohtuasjas tehtud otsus tundub nende teo suhtes ebaproportsionaalne," kommenteeris USA Venemaa saatkond.

Moskva Hamovniki rajoonikohus otsustas, et punkbändi Pussy Riot kolm liiget Nadežda Tolokonnikova, Marija Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš on süüdi huligaansuses Lunastaja Kristuse kirikus usulise vihkamise motiividel ning neid karistatakse kaheaastase vabadusekaotusega.

Amnesty International teatas kohtuotsuse peale, et see on karm löök väljendusvabadusele Venemaal. Otsus oli Amnesty teatel poliitiliselt motiveeritud ja bändi liikmete kohtu alla andminegi polnud õigustatud. Küll aga oli Amnesty hinnangul õigustatud kolme naise protestiaktsioon, kuigi see võis tõepoolest olla solvav.

Pussy Rioti liikmeid peab Amnesty International meelsusvangideks, kes on vangistatud oma arvamuse rahumeelse väljendamise eest.