Vene kindral Nikolai Makarov sõitis kolmapäeval Brüsselisse NATO 28 liikmesriigi staabiülematega kohtuma, et parandada 2008. aasta Gruusia sõja ajal halvenenud suhteid, vahendas BNS.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen väljendas kohtumise eel alliansi solidaarsust venelastega seoses 35 inimese hukkumisega Venemaa suurimas lennujaamas.

"Me oleme selles võitluses üheskoos," ütles Rasmussen pärast Moskva terrorirünnakut. "Sellepärast peame me tugevdama Vene-NATO nõukogus koostööd võitluses terrorismiga."

Eelmine läbimurdeline kohtumine Venemaaga toimus novembris Lissabonis, kus Moskva andis NATO-le loa tema territooriumi kaudu varustust Afganistani transportida ja lubas kaaluda võimalust koostööks alliansiga raketitõrjesüsteemi loomisel.

NATO kutsus Venemaad projektiga koostööd tegema, hajutamaks Moskva kartust, et see on suunatud tema tuumaheidutusvõime vastu.

Pärast Lissaboni kohtumist on aga pooled esitanud raketikilbi kohta erinevaid seisukohti.

"Me ei saa päris hästi aru, mida Venemaa tegelikult tahab," ütles üks NATO ametnik uudisteagentuurile AFP. "Minu meelest on üllatav, et nende arvates tahame me ühte süsteemi. See oleks liiga suur hüpe."

Vene president Dmitri Medvedev nõudis sel nädalal NATO-lt ühemõttelist vastust Moskva rolli kohta Euroopa raketitõrjekilbis ning ähvardas paigutada oma tuumarelvad positsioonidele, kui kokkulepet ei saavutata.

"Meie partnerid peavad mõistma, et me ei taha, et raketikilp oleks lihtsalt mingi ühine kann, millega me võiksime koos NATO-ga mängida, meie soovime Venemaale adekvaatset kaitset," ütles president kohtumisel Venemaa suursaadikuga NATO juures Dmitri Rogoziniga.

"See pole naljaasi. Me ootame oma NATO partneritelt otsest ja ühemõttelist vastust," lisas Medvedev.

Kui Venemaale ei anta Euroopa raketitõrjekilbis võrdset rolli, on Moskva sunnitud presidendi sõnul looma oma raketitõrjekilbi. "Me teeme seda kas koos NATO-ga või leiame olemasolevale probleemile eraldi vastuse," ütles Medvedev. "Me kas jõuame NATO-ga kokkuleppele teatud põhimõtetes või oleme sunnitud langetama tulevikus üksjagu ebameeldivaid otsuseid, mis puudutavad tuumarakettide positsioonidele paigutamist."

Rasmussen ütles möödunud nädalal videoblogis, et kaks süsteemi peavad jääma eraldatuks, kuid võivad teha koostööd infot jagades ja "potentsiaalseid sünergiaid" arendades.

"Alliansi nägemuses on kaks sõltumatut, kuid koos koordineeritavat süsteemi, mis tegutsevad seljad vastamisi," ütles Rasmussen.

Vene-NATO nõukogu kohtumise päeval kiitis Vene parlament lõplikult heaks USA-ga allkirjastatud tuumarelvastuse piiramise leppe.