Lepingu kohaselt hakkaks ODKB koos maailmaorganisatsiooniga seisma vastu terrorismile, narkokaubandusele ja ebaseaduslikele relvatarnetele, kirjutab Vene mõjukas ajaleht Kommersant.

Väljaanne märgib, et see dokument lubaks blokil viia läbi ka omi rahuvalveoperatsioone ja annab talle NATO-ga võrdse staatuse. Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon kirjutas sarnase lepingu alla 2008. aastal, mis pahandas Moskvat.

ODKB ja ÜRO ühismemorandumit esitles peaassamblee 64. sessioonil Venemaa alaline saadik maailmaorganisatsioonis Vitali Tšurkin. Siiani on see veel alla kirjutamata.

Kommersant märgib, et seitset SRÜ riiki ühendav sõjaline blokk loodab selle memorandumiga läheneda NATO-le ja saada ka temaga partnerlussuhted.

President Dmitri Medvedev võrdles juba veebruarikuus ODKB üksuste potentsiaali NATO omaga. „Need saavad olema tõsised sõjalised formeeringud, piisavalt suured, komplekteeritud kõige moodsama tehnikaga, efektiivsed. Nad ei tohi oma sõjalise potentsiaali poolest olla kehvemad kui NATO jõud," ütles Medvedev ODKB tippkohtumisel Moskvas.   

Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioon (ODKB) loodi 1992. aastal. Sinna kuulub lisaks Venemaale ka Valgevene, Armeenia, Kõrgõzstan, Kasahstan, Tadžikistan ja Usbekistan.