„Mereväe juhatuse esindajad väisasid põhjalaevastiku ja Vaikse ookeani laevastiku baase, kus uurisid tingimusi Mistral-tüüpi kopterikandjate paigutamiseks,“ ütles allikas Interfaxile BNS-i vahendusel.

Vladivostokki väisanud komisjoniliikmed kandsid tema sõnul ette, et üks kopterikandja saaks baseeruda Vaikse ookeani laevastiku peamises baasis alles pärast vastava infrastruktuuri ettevalmistamist.

Peastaabi esindaja tunnistas, et kui Mistralid Vladivostokki ja Severomorskisse paigutatakse, tuleb nende jaoks ehitada mitte üksnes spetsiaalsed kaid, vaid varustada nad ka laeva- ja õhutõrjevahenditega, milleks läheb vaja valvealuseid – fregatte ja korvette.

„Neid aluseid hakatakse kasutama dessant-, rahuvalve- ja päästeoperatsioonides. Lisaks sellele saaks kopterikandjaid kasutada võitluseks piraatidega India ookeanis,“ märkis ta.

Samas möönis allikas, et põhjalaevastiku ainus õhusõidukeid pardale võttev alus Admiral Kuznetsov on sunnitud seisma Murmanski lähistel tehasekai lähistel, kuna teist püsikohta tal pole. Seni pole erikaid kopterikandja jaoks ka Kaug-Idas.

Venemaa ja Prantsusmaa teatasid 24. detsembril, et on sõlminud lepingu kahe Mistral-tüüpi kopterikandja ehitamisest Prantsusmaa laevatehases ning kahe ehitamisest litsentsi alusel Venemaal.