Tretjakov, kes oli viis aastat Venemaa ÜRO missiooni juures tegutsenud luurajate asejuht, on pärast USA poolele ülejooksmist 2000. aasta oktoobris teinud mitmeid paljastusi, vahendab The Local.

Praegu incognito USA-s elav Tretjakov väidab, et Rootsi diplomaat oli nende Vene luureteenistuse allikate hulgas, kes värvati ÜRO juures New Yorgis.

„Ta oli hiilgav tüüp. Ta oli väga väärtuslik,” ütles Tretjakov Rootsi ajalehele Expressen.

Ajaleht sai ligipääsu salajastele Roosti julgeolekuteenistuse dokumentidele, mis kinnitavad, et kõne all oleva Rootsi diplomaadi üle alustati juurdlust, kuid see lõpetati kolme kuu pärast tõendite puudumise tõttu.

„Et seda oleks saanud spionaažiks klassifitseerida, oleksin ma pidanud tõestama, et on ilmnenud informatsiooni, mis kahjustab riiklikku julgeolekut,” ütles prokurör Tomas Lindstrand.

Diplomaat kutsuti tagasi 2002. aastal kui kahtlustused ilmsiks tulid. Ta töötab endiselt Rootsi välisministeeriumis.

Tretjakovi sõnul sisaldavad Rootsi diplomaadi, agendinimega Sylvester, Venemaale üle antud dokumendid Euroopa Liidu sisemist suhtlust, mida diplomaatidel oli keelatud edasi anda, „eriti venelastele”.

„Ta andis meile konfidentsiaalseid Euroopa Liidu dokumente… Ta rääkis meile seda, mida me talt küsisime,” ütles Tretjakov Expressenile.

Prokurör Lindstrandi sõnul pole selge, kas diplomaadil oli ligipääs dokumentidele, mis oleksid võinud kahjustada Rootsi riiklikku julgeolekut. Praeguse Rootsi seadustiku järgi ei ole salajaste dokumentide üleandmine iseenesest kuritegu.

Tretjakovi väitel teadis diplomaat aga selgelt, et on ületanud dokumentide üleandmisel ja kingituste vastuvõtmisel lubatud piiri.

Kõne all olev Rootsi diplomaat ütles e-kirjas Expressenile, et tal oli New Yorgis töötamise ajal „mõningaid kontakte Vene poole esindajatega”, kuid Tretjakovi informatsioon olevat eksitav.