Venemaa peasanitaararst Gennadi Onistšenko teatas, et pole välistatud linnugripi levik Kaspia mere ja Musta mere rannikupiirkondades ning Venemaa naaberriikidesse juba sel sügisel, vahendab ETV Online.

Onistšenko teatas internetis avaldatud kirjas, et linnugripi levikut Lääne-Siberist Astarhani, Rostovi, Volgogradi ning Krasnojarski ja Stavropoli piirkondadesse on oodata seoses lindude, peamiselt metshanede, rände vahendusel. Nimetatud piirkondadest võib nakkus lindude vahendusel levida ka Aafrikasse või Euroopasse.

Äsja teatati viiruse leiust Tšeljabinski regioonis Oktjabrskoje külas Kasahstani piiri ääres, kus sellesse lõppes 60 kana. Praeguseks on Vene võimud teatanud juba kuuest ka inimestele ohtliku linnugripi viiruse H5N1 nakkuskoldest. Nakkuskoldeid on leitud Siberi Novosibirski, Tjumeni, Omski, Kurgani ja Altai piirkonnas, samuti naaberriigis Kasahstanis.

Epideemia tõkestamiseks on siiani hukatud umbes 10 000 kodulindu. Epideemia on jõudmas Uuralit mööda kulgeva Aasia ja Euroopa eraldusjooneni. Vene võimud süüdistavad nakkuse levitamises rändlinde.

Linnugripi inimestele ohtliku tüve H5N1 tõttu on Aasia riikides alates 2003. aastast surnud vähemalt 50 inimest. Venemaa taudipuhangu puhul pole seni ühestki inimeste haigestumisest teatatud.