„Me leiame, et Pussy Rioti tegevus ei ole kriminaalkuritegu. Noored naised ei ole kedagi tapnud, röövinud, pannud toime vägivalda, hävitanud ega riisunud võõrast vara,“ vahendab BNS pöördumist.

„Venemaa on ilmalik riik ning mitte mingid antiklerikaalsed teod, kui nad ei lange kriminaalseadustiku alla, ei saa olla põhjuseks kriminaaljälitusele. Me leiame, et Pussy Rioti vastane kriminaalasi kompromiteerib Venemaa kohtusüsteemi ning õõnestab usaldust võimuinstitutsioonide suhtes tervikuna,“ kinnitavad allkirjastanud.

Kultuuriinimeste hinnangul „kasvab ühiskonnas ajal, mil aktsioonis osalenud vahi all viibivad, sallimatuse õhkkond, mis toob kaasa selle lõhenemise ja radikaliseerumise“.

Näitlejad, lavastajad ja muusikud osutavad, et hindavad mitmeti veebruarikuise aktsiooni moraalset ja eetilist külge, ent toonitavad samas, et ei näe „seaduslikku alust ega praktilist mõtet mitte mingit reaalset ohtu mitte kujutavate noorte naiste isoleerimiseks ühiskonnast, seda enam, et neist kaks on ka noored emad“.

Pöördumine edastati teisipäeval Venemaa ülemkohtusse ja Moskva linnakohtusse, raadiojaama Ehho Moskvõ saidil jätkub toetusallkirjade kogumine.

Teiste seas on pöördumise allkirjastanud tuntud muusikud ja näitlejad nagu Boriss Grebenštšikov, Aleksandr Rastorgujev, Grigori Tšhartišvili, Valeri Meladze, Avdotja Smirnova, Eldar Rjazanov, Mihhail Žvanetski, Andrei Smirnov, Jevgeni Mironov ja paljud teised.

Naistebändi liikmed ronisid 21. veebruaril Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus altarile ning esitasid laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. Laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putin minema ning hakkama feministiks.

Bändi kolmele liikmele – Jekaterina Samutsevitšile, Nadežda Tolokonnikovale ja Maria Aljohhinale – on esitatud süüdistus huligaansuses ning neid võib süüdimõistmise korral oodata kuni seitsmeaastane vangistus. Kõik kolm on eeluurimise ajaks vahi alla võetud, kuigi kahel neist on väikesed lapsed.

Eelmisel nädalal pikendas Taganka kohus naiste vahi all hoidmise tähtaega 24. juulini. Prokuröride väitel võivad naised vabadusse pääsedes uusi kuritegusid sooritada või kohtumõistmise eest põgeneda. Kohtuprotsess peaks toimuma augustis.

Pussy Rioti advokaadid saatsid Euroopa Inimõiguskohtusse (EIK) kaebuse Vene kohtute otsuste kohta, inimõigusühendus Amnesty International on Pussy Rioti liikmed meelsusvangideks tunnistanud.