Fotod on tehtud satelliidiga Resurs-P 4. juunil. Neil on näha ujuvtõkked Ambarnaja jõel, soojuselektrijaama territoorium koos avariireservuaariga, pinnasetööde jäljed ja naftaproduktide reostuse jäljed Pjassino järve piirkonnas, vahendab RBK.

Roskosmos teatas, et jälgib olukorda Norilskis kosmosest Venemaa orbitaalgrupeeringu abil.

Avarii Norilski-Taimõri Energiakompanii (NTEK) soojuselektrijaamas toimus 29. mail. Diislikütuse mahutist voolas välja umbes 21 000 tonni kütust. See reostas Ambarnaja ja Daldõkani jõed ja nende lisajõed. Venemaa keskkonnakaitseametkonna Rosprirodnadzori teatel imbus 6000 tonni kütust pinnasesse ja umbes 15 000 tonni sattus vette.

NTEK-i omanikettevõte Norilsk Nikel ja Krasnojarski krai võimud arvavad, et avarii võis juhtuda külmunud pinnase sulamise tõttu anomaalselt sooja ilma tagajärjel.

Keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace Vene osakonna hinnangul võib kütuselekke majanduslik kahju olla üle kuue miljardi rubla (76 miljonit euro). Keskkonna taastamiseks kulub vähemalt kümme aastat, arvab Venemaa loodusressursside ja ökoloogiaministri asetäitja Jelena Panova. Ministeerium hoiatas, et olukorda raskendab naftaproduktide kogumiseks vajalike teede ja reservuaaride puudumine 180 000 ruutmeetri suurusel reostatud alal.