Ametnike teatel maandus Rahvusvahelisest kosmosejaamast saabunud kapsel püstises asendis peaaegu täpselt sihtmärgi juures Põhja-Kasahstanis kell 11.23 kohaliku aja järgi, vahendas BBC.

Kosmosejaamast toodi maapinnale ameeriklanna Tracy Caldwell-Dyson ning Venemaa kosmosevallutajad Aleksandr Skvortsov ja Mihhail Kornijenko, kes veetsid orbiidil peaaegu kuus kuud.

Sojuzi kapsel pidi kosmosejaamast eralduma juba reedel, kuid automaatne hoiatussüsteem andis häire, et probleeme on õhukindlate tihenditega. Venemaa kosmoseagentuuri kinnitusel näitas aga kontrollimine, et jaam on hermeetiline. NASA andmeil leidis jaama meeskond siiski väikese kahjustuse ja nad üritavad nüüd välja selgitada, kas see oli tõrke põhjus.

Reedene vahejuhtum oli juba kolmas põkkumisprobleem kosmosejaamas viimase nelja kuu jooksul – näiteks juunis lendas Vene mehitamata varustuslaev Progress automaatikarikke tõttu jaamast mööda.

Kuna USA kosmosesüstikud teevad tänavu oma viimased lennud, siis pääsevad inimesed alates järgmisest aastast rahvusvahelisse kosmosejaama ja tagasi Maale vaid Vene Sojuzidega.