Dolgov ütles intervjuus raadiojaamale Golos Rossii, et Euroopas välja kujunenud inimõiguste kaitse süsteem ei ole täiuslik. Üksikasjalik kokkuvõte rikkumistest on kirjas ettekandes, mille Dolgov esitab Brüsselile, vahendab Läti Delfi.

„Kõige suuremate väljakutsete hulgas, mida ei ole märganud mitte ainult meie, vaid ka rahvusvahelised inimõigusteorganisatsioonid, on ksenofoobia, rassismi, neonatsismi, agressiivse natsionalismi ning etniliste ja rahvusvähemuste õiguste ja eraelu puutumatuse rikkumiste pidev kasv,“ ütles Dolgov ja rõhutas, et Euroopa Liit keeldub tegelemast probleemide lahendamisega oma territooriumil.

Lisaks sellele öeldakse ettekandes, et kõik volitused on antud riikide valitsustele. Sellise „iseseisvuse“ tulemused on ära toodud ka ettekandes: Suurbritannia on ühel juhtivatest kohtadest kodaniku- ja poliitiliste õiguste rikkumise poolest, Poola kohtuotsuste täide viimata jätmise poolest, Prantsusmaa õiguskaitseorganite ebaadekvaatse jõukasutamise poolest. Ja kõike seda omaenda kodanike vastu. Statistika migrantide kohta on veelgi masendavam, kurdab Venemaa välisministeerium.

„Euroopa Liidus välja kujunenud inimõiguste ja vabaduste kaitse süsteemil on lõpetamata ja ebatäiuslik iseloom. Euroopa Liidu kohtusüsteem ega ombudsmanid ei kata oma pädevuse ulatuses õiguste kaitse alaste väljakutsete kogu spektrit. Euroopa Liidu inimõiguste eriesindaja on Stavros Lambrinidis – tema mandaat hõlmab kõiki maailma riike, peale Euroopa Liidu. Kerkib, ja mitte ainult meil, õigustatud küsimus, kes jälgib kogu seda korralagedust, mis toimub Euroopa Liidus?“ küsis Dolgov.

Eriti märkis Dolgov rikkumisi Balti riikides. „Baltikumis rikutakse absoluutselt kõike. Siin võib jälgida inimõiguste rikkumise täielikku värvigammat, sealjuures Euroopa Liidu liikmesriikide poolt. Aetakse Suure Isamaasõja veteranide, fašismi ja natsismi vastase võitluse veteranide eesmärgipärase ajujahi poliitikat. Jutt käib õiguste allasurumisest ja purustamisest. Aga neid jutte, et selle küsimusega olevat vaja tegelda, ei saa konkreetseteks meetmeteks pidada. Kuni olukord ei parane,“ ütles Dolgov.