"Inimelude kaotuse ennetamine on prioriteet, mis muudab veelgi seletamatumaks katsed siduda seda WTO normidega,“ ütles BNSi teatel Tšižov, kõneldes Brüsselist videokonverentsi vahendusel.

„WTO normides on muide selgelt ja ühemõtteliselt kirjas võimalus seda laadi keelde kehtestada juhul, kui ohus on rahva tervis, inimeste elu ja tervis,“ kinnitas ta.

Venemaa keelustas neljapäeval mitut Euroopa riiki tabanud soolenakkuspuhangu tõttu värske köögivilja sisseveo Euroopa Liidu riikidest. EL vastas keelule, nimetades seda ebaproportsionaalseks ning teaduslikult põhjendamatuks.

EL-i esinduse juht Venemaal ütles eelmisel nädalal, et keeld ei ole kooskõlas WTO-liikmesuse reeglitega. Venemaa loodab organisatsiooniga liituda veel käesoleval aastal.

Tšižov väljendas lootust, et küsimus lahendatakse enne EL-i ja Venemaa liidrite sellenädalast kohtumist Kesk-Venemaal Nižni Novgorodis.

„Ma loodan, et tippkohtumiseni jäänud päevadel tuuakse sellesse küsimusse vajalik selgus,“ märkis ta.

Tšižov tõrjus arvamusavaldusi, et köögiviljakeelust saab teema EL-i kõnelustel Venemaaga WTO-liikmesuse üle, mis tema sõnul võivad lõppeda lähinädalatel.

„Mis puutub WTO-kõnelusi, siis nende käigus on mitu küsimust, mille osas pole kokkuleppele jõutud, ent neil pole mingit pistmist haiguspuhanguga,“ kinnitas ta.

„Ma eeldan, et järgnevatel nädalatel – mitte kuudel, vaid nädalatel – õnnestub meil lõpetada kõnelused allesjäänud otsustamata küsimustes Vene-EL-i kontekstis, mis puudutab Venemaa väljavaateid ühineda WTO-ga,“ viitas Venemaa esindaja.