„Lääne demokraatlikud liberaalid ja tõelised Venemaa sõbrad peaksid toetama Vene opositsiooni Putini võimu vastast survet,” ütles teisipäeval endine peaminister Kasjanov Soome välispoliitika instituudi Venemaa-teemalisel seminaril ajalehe Kansan Uutiset vahendusel.

„Seda tuleb teha Venemaa ja kogu maailma tuleviku nimel,” lisas Kasjanov.

Kasjanovi sõnul on püütud kõike seda, mida Putini esimesel presidendiperioodil saavutati, taas lõhkuda. Kasjanov pidas silmas poliitika ja majanduselu demokratiseerimist ja riigi moderniseerimist.

Küsimuse peale, miks Putin läks alguses kaasa lääneliku demokratiseerimisega, vastas Kasjanov silma pilgutamata, et siis uskus Putin Kasjanovi programmi. Seejärel tegi Putin aga kannapöörde.

Oma endisest kolleegist Putinist on Kasjanovil väga pessimistlik nägemus.

„Ta jääb igaveseks KGB agendiks,” ütles Kasjanov.

Soomlasi alati huvitavale Karjala tagastamise küsimusele vastas Kasjanov, et tegelikkuses poleks see olnud võimalik isegi president Boriss Jeltsini ajal. Riigiduuma poleks seda heaks kiitnud.

Kasjanovi sõnul valitseb Venemaal arusaam, et Karjala, nagu mitmed muudki piirialad, kuuluvad endisesse Suur-Vene riiki, mida nimetati vahepeal Nõukogude Liiduks.

Suur-Vene mõtteviisi järgi on mõnedele vanale Venemaale kuulunud aladele, nagu Soomele, mingil ajal lihtsalt iseseisvus antud.