"Juhtisime Euroopa Liidu eriesindaja tähelepanu Gruusia provokatsioonidele Lõuna-Osseetia piiri lähedal. Gruusias jätkub hüsteeriline propagandakampaania seoses Lõuna-Osseetia võimude seaduslike sammudega tugevdada piirirežiimi. Levitatakse valesid Tshinvali võimude väidetava tegevuse kohta nihutada piirijoont Gruusia territooriumile," seisis Vene välisministeeriumi veebilehel, teatab Interfax BNS-i vahendusel.

Vene välisametkonna väitel on Gruusia politsei otseselt seotud meedias kajastatud "kohalike protestimeeleavalduste" korraldamisega, nagu 17. septembril Ditsi külas, lisaks tekitati ärevust arengute üle Dvani külas. "On selge, et Gruusia lükkab tagasi Lõuna-Osseetia meetmed säilitada Vene rahuvalvajate abil tõhusat piirirežiimi. Tbilisi ei soovi leppida Saakašvili sõjalise seikluse pöördumatute tagajärgedega."

Välisministeeriumist lisati, et sihilikud pingete õhutamise katsed on vastuvõetamatud, sest need võivad tõsiselt mõjutada regionaalset stabiilsust.

Venemaa avaldas lootust, et Euroopa Liidu esindaja ja bloki vaatlusmissioon (EUMM) veenavad Gruusiat loobuma piiride läheduses vastutustundetute sammude astumisest, eriti valimiskampaania kontekstis. "Meie veendumuse kohaselt tuleb Gruusia ja Lõuna-Ossetia piirirežiimiga seotud praktilisi küsimusi arutada vaikselt ja konstruktiivselt vastavalt vahejuhtumite ennetamise mehhanismile, mis on oma tõhusust piirkonnas tõestanud," lisas ministeerium.

Gruusia siseministeerium nõudis esmaspäeval administratiivpiiril separatistliku Lõuna-Osseetiaga käiva taraehituse kohest peatamist. Siseministeerium teatas pühapäeval, et Dvani külas käivad jälle ettevalmistused piiritõkke püstitamiseks, mis on viinud kohalikelt elanikelt maatükkide võõrandamiseni.

"Gruusia siseministeerium väljendab toimuva üle sügavat muret ja osutab, et vaatamata Tbilisi ja rahvusvahelise üldsuse korduvatele protestiavaldustele jätkavad Venemaa okupatsiooniväed traattõkete paigaldamist," on öeldud ministeeriumi avalduses.

Juuni alguses panid Vene sõdurid kahe Gruusia küla, Ghori rajoonis asuva Ditsi ning Kareli rajoonis asuva Dvani, ümber püsti piiritara. Kaks rajooni piirnevad Lõuna-Osseetiaga. Gruusia ametnike sõnul on osa piiritarast püstitatud 200-300 meetri sügavusele Gruusia territooriumile.