Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad eelduste kohaselt esmaspäeval, et kiita seoses Navalnõi vangistamisega heaks sanktsioonide pakett president Vladimir Putini liitlaste vastu, vahendab Reuters.

44-aastane Navalnõi peeti kinni eelmisel kuul, kui ta naasis kodumaale Saksamaalt, kuhu ta toimetati suvel ravile pärast tapmiskatset närvimürgiga Novitšok. Ta vangistati lääneriikide hinnangul poliitilisel protsessil 2. veebruaril seoses katseaja tingimuste rikkumisega ühes 2015. aasta kohtuasjas ning saadeti kaheks ja pooleks aastaks üldrežiimiga kolooniasse.

Opositsionääri staabiülem Leonid Volkov ütles Reutersile, et Putin kaaluks tema hinnangul Navalnõi vabastamist ainult juhul, kui teda lääneriikide poolt valusalt sanktsioneeritaks.

"Vladimir Putin on diktaator, aga ta on sealjuures üsnagi ratsionaalne. Kui Navalnõi vangis hoidmine muutub talle rohkem kahjulikuks kui kasulikuks, muudab ta oma otsust," leidis Volkov.

"Juhul, kui paljud tema lähedasemad liitlased muutuvad rahulolematuks, võib see Putini jaoks olla ohtlik ja panna ta oma meelt muutma," lisas ta. "Võib aga ka mitte panna - ent sanktsioonid on siiski parim, mida Euroopa praegu saab teha."

Volkov kohtus Euroopa Liidu esindajatega pühapäeval Brüsselis Leedu kutsel, mis pakub talle poliitilist varjupaika alates 2019. aastast. Volkov ütles, et Kreml mõistab ainult jõudu ja peab suhete taastamise katseid lääne poolt selle nõrkuse märgiks.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles laupäeval pärast Navalnõi apellatsiooni mitterahuldamist ajakirjanikele opositsionääri poliitilist tulevikku kommenteerides, et mehe saatus "ei ole meie asi".

44-aastase Navalnõi liitlased on avaldanud nimekirja 35 inimesest, keda tuleks nende arvates lääneriikidel sanktsioneerida, avaldamaks Kremlile mingitki mõju.

Volkovi sõnul teevad kohalikud aktivistid tegusat tööd, korraldamaks võimude vastu sel kevadel "hiiglaslik rahumeelne massimeeleavaldus" ja veenmaks inimesi toetama sügisestel valimistel demokraatlikke, sõltumatuid kandidaate.