Püha Tool on ÜRO lasteõiguste konventsioonile alla kirjutanud. Tegemist on õiguslikult siduva instrumendiga, mis kohustab riike ühiskonna kõige haavatavamaid liikmeid kaitsma ja toitma, vahendab BBC News.

Püha Tool ratifitseeris konventsiooni 1990. aastal.

ÜRO lasteõiguste komitee (UNCRC) küsib tõenäoliselt väga erinevaid küsimusi ja sunnib Püha Tooli end esimest korda avalikult kaitsma.

Vatikan seisab silmitsi väidetega, et võimaldas tuhandete laste seksuaalset kuritarvitamist, kaitstes pedofiilpreestreid ohvrite arvel.

ÜRO komitee nõudis eelmise aasta juulis detailset informatsiooni kõigi Vatikanile alates 1995. aastast teatatud seksuaalse kuritarvitamise juhtumite üksikasjade kohta.

Küsiti, kas seksuaalkuritegudes süüdi olevaid preestreid, nunni ja munki lubati jääda edasi laste lähedusse, milliseid õiguslikke samme nende vastu astuti ning kas hagejaid sunniti vaikima.

Püha Tool kinnitas oma vastuses, et on roomakatoliku kirikust eraldiseisev ning tal ei ole kombeks avaldada informatsiooni vaimulikkonna religioosse distsipliini kohta, kui seda ei nõua selle riigi võimud, kus vaimulikud teenivad.

Vatikan rõhutas, et on muutnud preestrite valimise kriteeriume ning vaadanud üle kirikuseaduse, et tagada vaimulikkonna distsiplineeritus.