140 lehekülje pikkuses apostellikus eksortatsioonis ehk veenmiskirjas ütleb paavst Benedictus XVI, et kõik usklikud peavad kaitsma põhimõttelisi väärtusi, teatab The Telegraph.

Paavst kutsus katoliiklike poliitikuid üles täitma oma moraalset kohust ning kaitsma kiriku õpetust.

Põhimõttelisteks väärtusteks nimetas paavst muu hulgas “austust inimelu vastu, selle kaitset viljastamisest loomuliku sünnini, perekonda, mis on ehitatud abielule ühe mehe ja ühe naise vahel, vabadust õpetada oma lapsi ja edendada ühishüvesid kõigis tema vormides.”

“Need väärtused ei kuulu läbirääkimisele,” ütleb paavst. “Seega, katoliiklikud poliitikud ja seadusandjad, kes on teadlikud oma rängast vastutusest ühiskonna ees peavad tundma erilist kohust, mis lähtub korralikult kujunenud südametunnistusest esitada seaduseid, mis on inspireeritud ja põhinevad inimloomusel,” selgitab paavst.

Benedictus kinnitas veelkord üle katoliku kiriku tsölibaadinõude preestritele, nimetades seda “hindamatuks aardeks.”

Liberaalsed ringkonnad katoliku kirikus on kutsunud üles muuta tsölibaadinõue vabatahtlikuks, väites, et see aitaks vähendada kaadrinappust kirikus.

Paavst kinnitas üle ka kiriku seisukoha, et katoliiklased, kes lahutavad ja uuesti abielluvad ei saa kirikliku õnnistust oma uuele abielule. Kirik ei tunnista lahutust.

Lisaks ütleb Benedictus, et soovib näha rohkem ladina keelt ja gregooriuse muusikat jumalateenistuste ajal.