Vatikani pühakute asjade kogu otsustas, et seletamatu paranemine 2011. aasta 1. mail sai teoks tänu kadunud paavsti eestpalvele, teatas uudisteagentuur ANSA BBC Newsi vahendusel. Varem samal päeval oli Johannes Paulus II õndsaks kuulutatud, kui talle omistati ametlikult esimene imetegu.

Enne kanoniseerimiskuupäeva kindlaks määramist peab oma heakskiidu andma ka paavst Franciscus. Kanoniseerimine on viimane samm ametlikus protsessis, millega surnud isik pühakuks kuulutatakse.

Pühakute asjade kogu plenaaristungil teisipäeval arvasid kardinalid ja piiskopid, et kanoniseerimine võiks aset leida detsembris.

Üks võimalik kuupäev on 8. detsember, kui katoliiklased tähistavad pühast vaimust käima peale jäämise püha, mis sel aastal langeb pühapäevale.

Johannes Paulus II võidakse kanoniseerida samal ajal kui Johannes XXIII, arvas üks Vatikani allikas. Katoliiklaste poolt „hea paavstina“ austatud Johannes XXIII valiti paavstiks 1958. aastal ja kutsus 1962. aastal kokku Teise Vatikani kirikukogu, kuid suri järgmisel aastal enne selle lõppu.

Kanoniseerimine nõuab kandidaadilt pärast õndsaks kuulutamist veel üht imetegu eestpalve läbi.

Vatikan ei ole avaldanud Johannes Paulus II teise imeteo üksikasju.

Teadetekohaselt kuulutas selle seletamatuks paranemiseks arstide kogu, enne kui selle kiitsid eelmisel kuul heaks pühakute asjade kogu teoloogid.

Johannes Paulus II suri 2005. aastal 84 aasta vanusena ja tema järglane Benedictus XVI kuulutas ta õndsaks 2011. aasta mais.

Püha Peetruse väljakul viibinud sadade tuhandete inimeste hulgas oli prantsuse nunn Marie Simon-Pierre, kes väidab, et paranes Parkinsoni tõvest, kui palus kadunud paavstilt eestpalvet veidi üle kuu pärast viimase surma.

Mõned on pidanud küsitavaks Johannes Paulus II nii kiiret õndsaks kuulutamist kiriku poolt vaid kuus aastat pärast tema surma.

Kuigi Johannes Paulus II peetakse moodsa aja üheks suurematest paavstidest, määrib tema 26 aastat kestnud valitsemisaega kiriku seksuaalse kuritarvitamise skandaal. Kriitikute sõnul on ka kiriku mittetoimiv juhtimine ja finantsskandaalid Vatikani pangas saanud alguse tema ametiaja möödalaskmistest.

Johannes Paulus II reformis pühakuks kuulutamise protsessi 1983. aastal, muutes selle kiiremaks, lihtsamaks ja odavamaks. Pühakuks kuulutamist takistama mõeldud „Saatana advokaadi“ amet kaotati ning vajalike imetegude arvu vähendati.

Idee oli tõsta tänapäevaseid rollimudeleid pühaku seisusesse, et veenda tülpinud ilmalikku maailma, et pühadus elab ka tänapäeval.

Tulemuseks oli see, et Johannes Paulus II kuulutas õndsaks ja kanoniseeris rohkem inimesi kui eelnevad paavstid kokku.