Hiljuti Iirimaa rahvusringhäälingu RTÉ käsutusse sattunud kiri näitab, et Vatikan oli vastu Iiri kiriku 1996. aasta algatusele aidata politseil tuvastada pedofiilpreestreid, teatab Associated Press.

Kiri lükkab ümber Vatikani väited, millega on eriti üritatud end kaitsta USA kohtuasjade eest, et Rooma ei ole kunagi öelnud kohalikele piiskoppidele, et tõendeid tuleb politsei eest varjata. Pigem rõhutatakse kirjas kiriku õigust tegelda kõigi laste kuritarvitamise juhtumitega ise ja määrata karistusi kiriku sees, selle asemel, et anda asi tsiviilvõimude kätte.

Vatikani esindaja Federico Lombardi väitis, et pedofiilpreestrid panid oma seksuaalaktid tihti toime pihtimisega seoses, mida tuleb pihisaladuse tõttu uurida erilise salajasusega.

Paavst Johannes Paulus II esindaja Iirimaal, praeguseks surnud peapiiskop Luciano Storero 1997. aasta kirjas öeldakse Iirimaa piiskoppidele, et nende uus kahtlustatavatest kuritegudest kohustusliku teatamise poliitika tekitab tõsiseid kahtlusi nii moraali kui kanoonilises mõttes.

Storero kirjutas, et kanoonilist seadust, mis nõuab kuritarvitamissüüdistuste ja karistustega tegelemist kiriku sees, tuleb piinliku täpsusega jälgida. Iga piiskop, kes üritab määrata karistusi väljaspool kanoonilist seadust, võib sattuda ülimalt piinlikku olukorda, kui tema tegevus edasikaebamisel Roomas tühistatakse.